recenze, srovnání + test nejlepších PROJDĚTE SI NÁŠ TEST A VYBERTE SI Tu NEJLEPŠÍ domácí pekárnu NA TRHU.
- Nemarněte čas hledáním nejlepší domácí pekárny.
- Na základě uživatelských recenzí vám pomůžeme vybrat nejlepší domácí pekárnu pro rok 2024
- Ušetřete s námi čas i peníze.
Vítěz testu spotřebitelů roku 2024
Lidovka
SENCOR SBR 2000SS
Domácí pekárna SENCOR SBR 2000SS: Sencor Domácí pekárna SBR 2000SS SBR 2000SS Není vyplněn Alternativní …
Více info zdeCena: 2 129 KčZlatá střední cesta
Orava BreadChef
Domácí pekárna Orava BreadChef: Pokud si potrpíte na čerstvý domácí chléb, vyzkoušejte pekárnu Orava BreadChef. Nabídne …
Více info zdeCena: 3 099 KčVítěz testu
Tefal PF240E38 Pain & Délices
Domácí pekárna Tefal PF240E38 Pain & Délices:Select brand:ÚvodHlavní infoGalerieTechnické specifikaceTefal PF240E38 Pain & DélicesMáte rádi …
Více info zdeCena: 3 599 KčPro náročné
ETA 3147 90000 Duplica II
Domácí pekárna ETA 3147 90000 Duplica II :Domácí pekárna ETA 3147 90000 Duplica IIMultifunkční domácí …
Více info zdeCena: 5 999 KčS příchodem domácích pekáren si můžete snadno připravit vlastní těsto doma a udělat chléb jediným stisknutím tlačítka. Domácí pekárna hnětení a válení vyřeší za vás! Proto jsme sestavili seznam nejlepších domácích pekáren na trhu, abyste vy a vaše rodina mohli denně jíst zdravý domácí chléb!
Co byste o domácí pekárně měli vědět
Většina domácích pekáren na trhu přichází s multifunkcemi a automatizuje proces výroby chleba hladce za vás. Zde jsou specifikace, na které byste se měli zaměřit:
Široký výběr předvoleb
Někteří domácí pekárny nejenom připravují chléb, ale jsou také schopny připravit těsto na těstoviny, sušenky, housky, croissanty a dokonce i připravit džem, abyste si ho mohli dát s chlebem. Pokud se rozhodnete, že si chcete upéct jiné pečivo nebo vyrobit džemy, soustřeďte se na pekárny s širším výběrem předvoleb. Mnohé také obvykle obsahují sadu náhradních hnětacích lopatek, které se používají speciálně například pro těsto a těstoviny.
Nejlepší domácí pekárna z pohledu zkušených spotřebitelů + výběr nejlepších pekáren v roce 2024
Funkce jako časovač nebo rychlé pečení
Příprava chleba může zabrat až 2,5 až 3 hodiny, protože celý proces zahrnuje několik fází, tj. míchání, hnětení, kynutí a pečení. Hodí se mít funkci s opožděným startem na nejméně 12 hodin, což vám umožňuje připravit přísady do pekárny v noci a poté naprogramovat spuštění tak, aby se pekárna zapnula několik hodin před ranním probuzením. To znamená, že je možné se probouzet právě, když je chléb čerstvě upečený a připravený ke konzumaci! Můžete se také poohlédnout po pekárně s funkcí rychlého pečení. Pomůže vám to zkrátit potřebný čas na méně než hodinu.
nejlevnější a nejlepší domácí pekárny do 4000,-
Přizpůsobitelné možnosti programu
Pokud máte specifickou představu a nároky, jak by měl váš chleba vypadat, hledejte pekárnu s více přizpůsobitelnými možnostmi programu. Připravte se ovšem na to, že za ni budete muset zaplatit více. Pokud máte rádi svůj chléb s krustou, funkce ovládání barvy kůrky vám umožní to správné nastavení, a pak bude světlá nebo tmavá podle vašich představ. Pro více druhů a variací přípravy chleba si budete určitě také přát více předvoleb, jako je varianta francouzská, bezlepková, celozrnná, ze kterých si můžete vybrat. Některé domácí pekárny už jsou dokonce schopny připravovat dorty nebo housky a dokonce i zmíněné džemy, takže musíte před nákupem zkontrolovat, zda jsou tyto možnosti dostupné v předvolbách vámi vybrané pekárny. Máte-li už nějakou předchozí zkušenost s výrobou chleba a chtěli byste si jednotlivé pečicí fáze nastavit ručně, některé pekárny se mohou pochlubit funkcemi, které vám umožní je sami programovat.
Jak si upéct domácí chléb?
Budete potřebovat:
- Teplou voda k aktivaci droždí.
- Sušené droždí.
- Cukr krystal nebo med k „nakrmení“ droždí a zjemnění chleba.
- Sůl pro zvýraznění chuti
- Rostlinný nebo řepkový olej, případně rozpuštěné máslo.
- Chlebovou nebo univerzální mouku lze použít beze změny receptu. Přesné množství použité mouky se bude lišit v závislosti na různých faktorech (nadmořská výška/vlhkost atd.). Důležitá je struktura těsta. Mělo by být hladké a odlepovat se od stěn mísy. Je důležité nepřidávat příliš mnoho mouky, jinak bude chléb hutný. Těsto by mělo být při dotyku čistým prstem jen mírně lepkavé.
Postup:
- Do velké mísy nebo stojanového mixéru přidejte droždí, vodu a špetku cukru nebo medu. Nechte 5 až 10 minut odpočívat, dokud nezačne pěnit a bublat.
- Přidejte zbývající cukr nebo med, sůl, olej a 3 hrnky mouky. Promíchejte a spojte. Přidejte další hrnek mouky a promíchejte. Za chodu mixéru přidávejte další mouku po ½ šálku, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn mísy.
- Těsto míchejte 5 minut při středních otáčkách (nebo hněťte rukama na lehce pomoučeném povrchu 5-8 minut). Těsto by mělo být hladké a pružné a mělo by se mírně lepit na čistý prst, ale nemělo by být příliš lepivé.
- Vymažte velkou mísu olejem nebo sprejem na vaření a vložte do ní těsto. Přikryjte utěrkou nebo plastovou fólií a nechte na teplém místě kynout, dokud se nezdvojnásobí (asi 1,5 hodiny).
- Těsto pořádně propíchejte, abyste odstranili vzduchové bubliny.
- Rozdělte těsto na dvě stejné části. Každou kuličku vytvarujte do dlouhých špalíčků a vložte do vymazaných bochníkových forem.
- Druhé kynutí – dva kusy plastové fólie nastříkejte sprejem na vaření a opatrně je položte na plechy. Těsto nechte znovu kynout asi 45 minut až jednu hodinu, nebo dokud nevykyne 1 cm nad bochníky.
- Nastavte rošty v troubě do dolní/střední polohy. Předehřejte troubu na 180 °C. Chléb pečte asi 30-33 minut nebo dokud nebude na povrchu zlatohnědý. Na vrchní část bochníku jemně poklepejte; měla by znít dutě.
- Upečené bochníky překlopte na drátěnou chladicí mřížku. Před krájením je potřete máslem a nechte alespoň 15 minut vychladnout.
- Po vychladnutí uchovávejte chléb ve vzduchotěsné nádobě nebo sáčku 2-3 dny při pokojové teplotě nebo až 5 dní v chladničce.
Domácí rohlíky – videorecept
Proč si péct vlastní chléb a další dobroty?
- Je to prostě ten nejlepší chléb, jaký jste kdy mohli ochutnat.
- Vyrábět si vlastní chléb je naplňující a obohacující a naučit se dovednostem výroby dobrého chleba.
- Jsou zde zřejmé zdravotní výhody, zejména při použití kvásku a předkynutých chlebů.
- Nikdy nebude čerstvější než přímo z vlastní pece.
- Může vás velmi těšit, že jste soběstační.
- Můžete si upéct chléb, který vám opravdu chutná, ze surovin, které odpovídají vaší chuti.
- Když pečete doma, máte naprostou kontrolu nad kvalitou surovin.
- Můžete získat nejlepší (bio) mouku a podpořit místního mlynáře.
- Můžete se ohřát u chlebové pece a sledovat, jak vám roste vlastní chléb.
- Můžete se o svůj chléb podělit s přáteli a rodinou, aby si i oni mohli vychutnat jeho výhody a chuť!
- Doma si můžete vybrat velikost pečených dobrot, které rádi připravujete. Velkou bábovku můžete nahradit malou bábovkou. Malé změny po určitou dobu přinášejí viditelný rozdíl.
- Pečení je meditativní a pomáhá při snižování deprese a úzkosti.
- Pečení stimuluje všech pět smyslů.
Zdroj:
https://tastesbetterfromscratch.com/bread-recipe/
https://www.weekendbakery.com/10-reasons-4-home-baking/