Čím nahradit máslo při pečení

Máslo je jedna z častých ingrediencí většiny receptů. Věděli jste, že při pečení můžete máslo nahradit a použít např. avokádo nebo kokosový olej?

Máte chuť si něco upéct, ale došlo vám máslo? Nebo nemůžete mléčné výrobky a hledáte vhodnou alternativu? Ať je váš důvod jakýkoliv, níže najdete několik způsobů, čím máslo nahradit.

Poradíme vám zdravé náhražky másla pro pečení, které lze snadno zapracovat i do vašich oblíbených receptur. Možná vám přijdou fazole, avokádo a jablečná šťáva zvláštní jako náhrada másla, ale fungují! Tato příručka nabízí dokonce 8 alternativních možností másla a způsobů, jak je používat.

Teď je ten správný čas začít přemýšlet, jaké recepty použijete a co upečete na vánoční svátky.

Mnoho lidí by si mohlo myslet, že bez másla je vše ztraceno, ale to zdaleka není pravda. V závislosti na typu receptu a vašich dietních omezeních existují různé zdravější mléčné a rostlinné alternativy, které lze bez obav použít ve vašich oblíbených receptech.

Zde jsou některé běžně dostupné zdravější náhražky másla, které vám mohou pomoci dosáhnout krémové chuti a konzistence, na které si pochutnáte.

Řecký jogurt

Řecký jogurt je vynikající i jako samotná svačinka, ale ještě lepší je při pečení. Ve 200 g plnotučného řeckého jogurtu je zhruba 20 gramů bílkovin, 190 kalorií a 9 gramů tuku (6 gramů nasycených). Existují dokonce i netučné varianty, takže přijmete pouze dávku bílkovin. Verze s plnotučným mlékem však právě díky tuku nabídne lahodně jemné těsto. Tento druh jogurtu je vhodný zejména při pečení chleba a koláčů, kterým dodá určitou vláčnost a zajistí tu správnou strukturu těsta.

Při nahrazování: Každý 1 hrnek másla nahraďte 1/2 hrnkem řeckého jogurtu.

Ořechové máslo

Ořechy jsou drobné, ale mocné v tom, že přirozeně obsahují velké množství bílkovin a tuku.

V 1 polévkové lžíci (16 g) je obsaženo 5 gramů bílkovin, 8 gramů tuku a 96 kalorií. Vynechejte verze naložené cukrem, podívejte se na etiketu a hledejte jen např. arašídy a sůl. Není potřeba žádných dalších přísad. Dobře funguje v receptech, kde je potřeba těsto s vyšší hustotou, jako jsou sušenky a tyčinky. Ořechové máslo obsahuje 50 % tuku v porovnání s máslem, které má kolem 80 % tuku, proto budete muset přidat nějaký další tuk. Ořechy jako arašídy, mandle, kešu a makadamové ořechy dodají vašemu receptu svou charakteristickou chuť, která se nejvíce hodí pro recepty na sušenky, tyčinky, koláče, brownies, muffiny a chleba.

Při nahrazování: V receptech je možné máslo nahrazovat v poměru 1:1. Před přidáním do receptu, ale nejdříve zkombinujte stejné díly ořechového másla a oleje. Například: 1/2 šálku ořechového másla a 1/2 šálku rozpuštěného kokosového oleje a vše smíchejte do hladka.

Olivový olej

Olivový olej je oblíbený pro svou přirozeně bohatou chuť a množství zdravých nenasycených tuků. Pro svou někdy pikantní chuť není olivový olej vždy nejlepší volbou pro sladší pečivo, proto se nejlépe používá při pečení chleba, některých muffinů, slaných koláčů a sušenek. Pro neutrálnější chuť si vyberte spíše olivový olej „light“ (rafinovaný) a pro výraznější chuť sáhněte po extra panenském olivovém oleji.

Při nahrazování: Na každý 1 šálek másla, použijte 3⁄4 hrnku oleje.

Černé fazole

Kdo by to byl řekl, že se luštěniny dají použít i na pečení, ale je to pravda! Přidáním fazolového pyré snížíte množství tuku v pečivu, ale také navýšíte vlákninu, bílkoviny a další vitamíny a minerály. Dají se použít jakékoliv fazole, např. bíle fazole na dort a černé fazole jsou zase skvělé do čokoládových dortů a brownies. Fazole nejprve rozmixujte a vytvořte hladké pyré. V případě potřeby lze přidat trochu vody (1 polévková lžíce), aby se usnadnilo zpracování. Můžete dokonce přidat trochu oleje, 1 až 4 polévkové lžíce rozpuštěného kokosového nebo rostlinného oleje do 440 g fazolí a po zpracování získáte ještě krémovější náhražku tuku.

Při nahrazování: Fazolové pyré nahradí máslo na plných 100 %. Dokonce pomůže k té správné struktuře, která je dobrá na koláče, muffiny a chléb.

Avokádo

Jako náhražka másla funguje buď avokádo, nebo avokádový olej, ale raději používám celé avokádo.

Použijte stejný poměr, jaký byste měli s máslem – avokádo je alternativou plnou vitamínů a vlákniny a je bezesporu přínosem pro vaše srdce. Jedno avokádo naplní 3⁄4 hrnku. S avokádovým olejem, který je plný omega 3 a vitamínu E, musíte být trochu opatrnější, co se týče dávkování. Dá se říci, že 7⁄8 hrnku na 1 hrnek másla funguje dobře. Neutrální chuť a krémová textura avokáda se skvěle hodí na tmavší vdolky, chléb, brownie a sušenky.

Při nahrazování: Používám stejné množství avokáda jako je množství másla uvedené v receptuře. Avokádového oleje používám 7⁄8 hrnku, což se vyrovná 1 hrnku másla.

Kokosový olej

Kokosový olej je oblíbenou volbou, zejména proto, že je při nižších teplotách tuhý a v tekutý se mění, když se zahřeje. Má tedy stejné vlastnosti jako máslo a pomáhá tak udržet správnou strukturu těsta. Za zmínku stojí jeho chuť. V malém množstvích není příliš velký chuťový rozdíl, ale v receptech, které vyžadují hodně másla, může významnější množství kokosového oleje výrazně změnit chuť. Pro neutrálnější chuť je lepší zvolit rafinovaný kokosový olej.

Při nahrazování: Obecně používám stejné množství oleje v porovnání s množstvím másla, které je v jednom receptu požadováno.

Jablečné pyré

Jablečné pyré nejen že nahrazuje máslo v receptech, ale také zvyšuje sladkost, a to přirozenou cestou, což se hodí zejména pokud chcete snížit množství rafinovaného cukru v receptu. Vařená a propečená jablka dodávají pečivu vláčnost, a navíc i vlákninu, která pomáhá vázat vodu a udržuje ji v pečeném výrobku.

Při nahrazování: Jablečným pyré můžete nahradit 100 % másla.

Dýňové pyré

Nemůže být dokonalejší partie, než je použití dýňového pyré jako náhrady másla, zejména co se týče sezónních receptů. Každá porce dýňového pyré zajistí i více vlákniny a živin jako beta-karoten, draslík a vitamín K ve vašem muffinu, chlebu nebo dortíku.

Při nahrazování: Dýňové pyré může nahradit máslo na 100 %. Navíc přidá oranžové zabarvení, sladkou, zemitou a krémovou chuť.

Role másla v receptech

Samozřejmě, že pečení s máslem miluji. Máslo se svým vysokým obsahem tuku (kolem 80 %, zbytek tvoří hlavně voda a mléčná sušina) je téměř bezkonkurenční ingredience při pečení nadýchaných sušenek, koláčů, pečiva a dalších věcí. Celkově jsou určité recepty s máslem opravdu nejlepší jako např. sušenky a listové těsto, protože máslo zde tvoří hlavní složku, což znamená, že obsah tuku by mohl být rozhodující pro úspěch receptu.

Celkově je máslo kypřicí látkou. Když se cukr spojí s máslem (a jeho tukem), cukr máslo provzdušní a tato směs dodá pečivu tu správnou texturu a chuť. Nicméně jako živočišný tuk má také vysoký obsah kalorií, cholesterolu a nasycených tuků (7 gramů na polévkovou lžíci) a protože je mléčným výrobkem, musí se mu vyhýbat lidé s určitými dietami nebo zdravotními problémy, jako je nesnášenlivost laktózy nebo alergie na mléko.

Ohodnoťte tento příspěvek!
4.3/5 (6)

Redakce KvalitniVyber.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *