
Vybíráme nejlepší přenosný indukční vařič 2025 PROJDĚTE SI NÁŠ TEST A VYBERTE SI TEN NEJLEPŠÍ přenosný indukční vařič NA TRHU.
- Nemarněte čas hledáním nejlepšího indukčního vařiče.
- Na základě uživatelských recenzí vám pomůžeme vybrat nejlepší přenosný indukční vařič pro rok 2025
- Ušetřete s námi čas i peníze.
Vítěz testu spotřebitelů roku 2025
Lidovka
GGV KT1105 Přenosný plynový vařič na plynové kartuše 1,3 kW
Kempingový vařič GGV KT1105 Přenosný plynový vařič na plynové kartuše 1,3 kW:Toto zařízení kombinuje funkci …
Více info zdeCena: 1 319 KčZlatá střední cesta
Campingaz Bistro Grill
Kempingový vařič Campingaz Bistro Grill:Kempingový plynový gril Campingaz je vhodný pro použití při grilování doma, …
Více info zdeCena: 2 399 KčVítěz testu
Jetboil Stash
Kempingový vařič Jetboil Stash:Plánujete koupi přenosného vařiče, s nímž si zpříjemníte cestování a lehce se …
Více info zdeCena: 4 149 KčPro náročné
Jetboil MiniMo Carbon
Kempingový vařič Jetboil MiniMo Carbon:Hodil by se vám kvalitní vařič, díky němu si připravíte oblíbené …
Více info zdeCena: 4 899 KčJak funguje přenosná indukční varná deska
S přenosným indukčním sporákem můžete vařit téměř kdekoli, kde máte zásuvku, od zadní verandy přes pokoj na koleji až po obytný vůz. Místo produkování tepla využívá k ohřevu hrnce elektromagnetickou indukci, takže je chladnější a bezpečnější než jiné přenosné hořáky, ale funguje rychle.
Mnoho lidí je překvapeno, když se dozví, že varná plocha není horká. Indukční varné desky pracují s elektromagnetickou energií pro ohřívání hrnce nebo pánve bez zahřívání samotného povrchu varné desky.
Elektromagnetické cívky uvnitř spotřebiče se aktivují, když detekují ten pravý druh kovu na povrchu. A zaktivují železné předměty uvnitř pánve nebo hrnce, které umístíte na varnou desku.
Na varné desce budou fungovat pánve ze železa a nerezové oceli. Můžete otestovat, zda pánev bude fungovat tím, že nalepíte magnet na dno. Pokud je magnet připevněn ke dnu, pánev bude pracovat na indukční varné desce.
Nejlepší přenosné indukční vařiče, které lze zakoupit v ČR podle nezávislého testu chalupářů v roce 2025
Jaké jsou jejich typy a rozdíly
Přenosná indukční varná deska s jednou varnou plochou
Tento typ přenosné indukční varné desky se skládá z jediné varné zóny. Dala by se použít v kuchyňském koutě nebo jako další varný prostor v kuchyni.
Vzhledem k její přenositelnosti byste ji mohli dokonce položit na stůl v jídelně, a můžete tak jídlo udržovat v teple. Tento typ přenosných indukčních varných desek lze použít také na kolejích a v rekreačních domech.
Pokud byste si nebyli jisti, zda si indukční varnou desku pořídit nebo ne, můžete začít s jednozónovou varnou plochou, abyste zjistili, zda vám to bude vyhovovat, aniž byste pro začátek utráceli spoustu peněz.
Víceprvková přenosná indukční varná deska
Víceprvková přenosná indukční varná deska má několik varných zón. Najdete spotřebiče s 2, ale např. i s 5 indukčními plotýnkami – varnými plochami. Tyto přenosné indukční varné desky se používají k vaření jídla pro více osob, což vyžaduje více než jednu varnou plochu.
Vestavěná indukční varná deska
Vestavěné indukční zařízení můžete do potřebného prostoru nainstalovat pomocí výřezu, který odpovídá velikosti spotřebiče. Vestavěné indukční varné desky vypadají, jako by byly součástí pultu, takže do interiéru dokonale zapadají. Toto řešení pro vás může být vhodnou volbou, pokud se zařízením do budoucna již neplánujete pohybovat.
Volně stojící indukční varná deska
Samostatná indukční jednotka je vybavena elektrickou troubou. Tento typ byste si mohli vybrat, pokud chcete mít sporák a troubu dohromady v jednom zařízení. Dříve byste zaplatili přes 23 000 Kč, ale nyní se dají bez problému pořídit i pod tuto částku.
V případech, kdy nájemníci nesmějí provádět zásadní změny v konstrukci domu, může to být právě pro ně ta správná volba, zejména pokud se jedná o malý prostor. Volně stojící indukční varné desky lze také použít ve venkovních kuchyňských sestavách.
Komerční indukční varné desky
Komerční indukční desky jsou postaveny s větší odolností, aby vydržely náročné prostředí v restauracích a dalších komerčních budovách. Jejich elektrické obvody mají vyšší průmyslovou ochranu pro větší bezpečnost v případě nehody při jejich komerčním použití.
nejlevnější a nejlepší přenosné indukční vařiče
Na co se zaměřit při nákupu produktu
Při nákupu přenosné indukční varné desky je důležité se podívat na spotřebu energie. Musíte se ujistit, že nevyužívá více energie, než dokáže vaše zásuvka zvládnout. Vyšší výkon také souvisí s vyšší teplotou vaření. Hledejte indukční varné desky, které mají ploché ovládací prvky pro snadné čištění a automatické vypnutí pro větší bezpečnost.
Výhody a nevýhody používání
Výhody
Indukční varné desky dodávají potravinám 80-90% elektromagnetické energie. Běžné elektrické varné desky přenášejí 70% vytvořeného tepla do jídla a plynové varné desky dodávají do jídla pouze 38% tepla. Protože indukční varné desky přenášejí větší procento tepla na obsah hrnce nebo pánve, vaří vaše jídlo rychleji než plynové a elektrické varné desky.
Ovládání teploty je přesné a můžete použít širokou škálu teplot. Vaření trvá tři minuty nebo méně. Průměrný teplotní rozsah indukční varné desky je 38-352 °C, což je širší rozsah než plynové varné desky.
Protože povrch varné desky zůstává v pohodě, malé děti se nespálí, pokud se ho dotknou. Rozlité nečistoty můžete také okamžitě vyčistit, aniž byste se museli bát náhodného spálení.
Varnou desku lze snadno čistit díky hladkému, plochému designu a skutečnosti, že se jídlo při vaření nepřipaluje.
Nevýhody
Litina snadno poškrábe indukční varnou desku, takže při používání tohoto typu nádobí musíte být opatrní.
Ne všechna nerezová ocel je vytvořená stejně. Nerezová ocel, která obsahuje železo, bude pracovat na indukční varné desce bez potíží, ale nerezová ocel vyrobená ze slitiny niklu nefunguje.
Wokové pánve nemusí na indukční varné desce dobře fungovat, protože mají zaoblená dna.
Tipy a vychytávky pro tato zařízení
- Při použití litinového nádobí můžete pod takový hrnec nebo pánev použít pečicí podložku Silpat, která chrání skleněný povrch před poškrábáním.
- Pokud máte nádobu nebo mísu, která není kompatibilní s indukcí, můžete pomocí indukčního disku vařit na indukční varné desce. Indukční disk je kovová deska, kterou můžete vložit mezi varnou desku a hrnec.
- Další dostupnou funkcí jsou vizuální podněty, které vám pomohou měřit sílu tepla. Používáte nízkou nebo vysokou teplotu? Toto upozornění by to být ve formě LED modrého plamene po stranách vaší pánve.
- Některé indukční varné desky jsou dodávány s detekcí automatické velikosti pánve. Hrnec můžete umístit kamkoli na varnou desku a sama začne vařit vaše jídlo. To může ještě znásobit vaše pohodlí, když budete moct vařit s více než jednou pánví.
U indukce máte větší kontrolu nad výkonem
Indukční hořák reguluje úroveň tepla nastavením výkonu. Při nižším ohřevu může použít například 600 wattů, zatímco při vyšším ohřevu může použít 1 400 wattů. Indukční hořáky také obvykle pulzují – mezi vyšším a nižším výkonem, aby udržely úroveň tepla nebo cílovou teplotu, zejména při nižších nastaveních. Některé modely jsou v tomto ohledu lepší než jiné. Jinými slovy, oscilují mezi vysokým a nízkým stupněm pozvolněji a jemněji, místo aby prudce stoupaly a klesaly.
Většina přenosných indukčních hořáků, poskytuje možnost nastavení úrovně tepla jedním ze čtyř způsobů. Můžete nastavit skutečný výkon, můžete nastavit úroveň výkonu, můžete nastavit teplotu nebo můžete zvolit mezi „nízkou“ nebo „středně vysokou“ nebo „vařením“. Většina z nich nabízí určitou kombinaci těchto nastavení. Všimněte si, že malá, ale stále početnější skupina dražších hořáků je nyní vybavena integrovanými teplotními sondami nebo senzory, které umožňují nastavit teplotu s ještě větší přesností. Dělají to tak, že sledují teplotu pánve nebo jejího obsahu a plynule upravují výkon tak, aby dosáhly cílové teploty.
Kdo potřebuje přenosný indukční vařič?
- Cestovatelé, kteří chtějí mít možnost vařit jídlo během cestování a nejsou k dispozici klasické vařiče na plyn nebo elektřinu.
- Osoby, které žijí v malých bytech nebo pokojích, kde nemají k dispozici kuchyňskou linku nebo varnou desku.
- Studenti nebo lidé žijící v pronajatých bytech, kde nemohou instalovat nové kuchyňské zařízení.
- Lidé, kteří chtějí vařit jídlo v práci nebo na výletě.
- Osoby, které chtějí mít možnost vařit jídlo v přírodě nebo na chatě, kde nejsou k dispozici klasické vařiče.
- Lidé, kteří chtějí mít možnost vařit jídlo při venkovních grilovačkách nebo piknicích.
- Osoby s omezenou pohyblivostí, pro které je těžké přistupovat k vařičům na plyn nebo elektřinu.
- Lidé, kteří chtějí mít možnost vařit jídlo v zahraničí, kde nemají k dispozici stejné typy vařičů, jako jsou zvyklí používat doma.
Závěr
S přenosnými indukčními varnými deskami se snadno manipuluje podle potřeby a jsou levnou variantou místo kuchyňské varné desky. Nemusíte kupovat sporák nebo vestavěnou varnou desku, protože si můžete jídlo jednoduše uvařit na přenosné indukční varné desce.